חדשות יומיות, כתבות ומאמרים מאוסטרליה
  אל אוסטרליה | אודות  | פורום | קישורים  |  |  | תעודות סל |

סל ירוק - הקץ לשקיות הפלסטיק

מירב גולדברג



 
יותר מיחזור, פחות פלסטיק - גם בישראל
 
בעת כתיבת שורות אלו הייתי בחופשת מולדת בארץ הקודש. והנה, התמזל מזלי להיות בארץ ברגע היסטורי – אולי.
 

זוכרים איך במרכולים (סופרמרקטים) שבארץ נחה לה חבילת שקיות ניילון בקצה המשטח, היכן שנהוג לארוז את המוצרים בכמה שיותר שקיות, וגם לקחת כמה הביתה, "שיהיה"?

בתחילת ינואר אושרה בכנסת בקריאה מקדימה הצעת חוק, לפיה יחויבו חנויות לגבות שקל בעבור כל שקית ניילון עם ידיות. הכסף שייאסף באופן זה יועבר לקרן לשמירת הניקיון. השר להגנת הסביבה הביע, בינתיים, תמיכה בהצעה, בתנאי שקידומה יעוכב בארבעה חודשים, על מנת לאפשר לממשלה להגיש הצעה משלה. אחת האפשרויות, למשל, היא איסור מוחלט על השימוש בשקיות ניילון.

אולי יש מקום לאופטימיות זהירה. ניתן אף להשיג את הסלים הירוקים, הרב-פעמיים, במספר מצומצם של חנויות בישראל, בעיקר בחנויות למוצרים אורגנים וטבעיים, בסכום סמלי בהחלט.

 

רק על מנת לסבר את האוזן- כ-430 מיליון שקיות ניילון מחולקות ברשתות השיווק מדי חודש, שזה בערך 2 שקיות לאדם ליום. אגב, אנו נוהגים לכנותן שקיות ניילון, אבל למעשה מדובר בפולימר פלסטי, כלומר – אלו הן שקיות פלסטיק (HDPE). יש לציין שבישראל מתמחות כ-100 חברות בייצור שקיות הפלסטיק, מתוכן 5-6 חברות גדולות, המחזיקות מעל לחמישים אחוזים מנתח השוק, והיתר מתחלק בין היצרנים הקטנים והבינוניים. כמו כן, מייצאים יצרני הפלסטיק שקיות אריזה בערך של כ-30 מיליון דולרים מידי שנה.

 


 
ובאוסטרליה?
 
ההשלכות הסביבתיות של שקיות הפלסטיק הינן – זיהום השטחים הפתוחים – עקב משקלן הקל ועמידותן בפני פירוק, פגיעה בחי ובצומח – כתוצאה מחנק או בליעה, תרומתן להרכב הפסולת (בישראל) – 28 אחוזים מנפח הפסולת השורד מאות שנים, וכן העובדה שהן עשויות מנפט כחומר גלם, שהינו משאב מתכלה.

 

באוסטרליה, לעומת זאת, בוצע מחקר נרחב הנוגע לשקיות הפלסטיק ולאפשרויות הטיפול בהן. בשלב ראשון נחתמה אמנת טיפול בין ארגון הקמעונאים לממשלה, במסגרתה הוצבו יעדים לצמצום הצריכה ולהעלאת אחוזי מיחזור השקיות. במקביל, המשיכה הממשלה להכין את הרקע לחקיקה שתסדיר את הנושא, למקרה שהפעילות היזומה לא תנחל הצלחה.
 

בדצמבר 2005 דיווח ארגון הקמעונאים לממשלה על הפחתה בת 45 אחוזים בכמות השקיות המשווקות, וכן על 14 אחוזי מיחזור שקיות. ערכים אלה תואמים את האמנה עליה חתמו, ולפיכך מבקשים הקמעונאים מן הממשלה להמשיך בפעילות על בסיס האמנה, ולא להחל במיסוי על השקיות.

 

 
האם באמת הייתי עדה, אם כך, לתחילתו של מהלך היסטורי לחיסול השימוש בשקיות הפלסטיק בארץ הקודש? אני קצת מפקפקת בכך, עקב היותי ספקנית מלידה וצינית מדופלמת, וגם לאור היכרות ארוכת שנים עם התנהלות ממשלת ישראל בנושאים סביבתיים. אבל אני שבה לאוסטרליה עם תקווה קטנה בלב.
 

פורסם ב-  - לחצו כאן לנקודות חלוקה או למנויים



אל אוסטרליה -אודות - -פורום -פורקס