חדשות יומיות, כתבות ומאמרים מאוסטרליה
  אל אוסטרליה | אודות  | פורום | קישורים  |  |  | תעודות סל |

סיבות והשלכות לירידת הריבית

שי מיור



 אנחת רווחה קולקטיבית

 

בשני לאוגוסט, 2008, לאחר תריסר עליות ריבית רצופות, ובפעם הראשונה מאז החמישי בדצמבר 2001, החליטו נציגי בנק הרזרבות הפדרלי של אוסטרליה להוריד את הריבית במשק בעשרים וחמש נקודות (כרבע אחוז). יו"ר הבנק גלן סטיבנס, האחראי על המדיניות הכלכלית של הבנק, יצא בהצהרה לציבור, שבמרכזה הקביעה לפיה שרשרת העלאות הריבית הצליחה להביא לירידה המיוחלת ברמות הצריכה של תושבי אוסטרליה, ושהגיע הזמן לשחרר את עול הריבית הגבוהה.

 

סטיבנס הזהיר פעמים רבות בעבר, כי במידה והציבור האוסטרלי ימשיך לקנות ללא איפוק (מכוניות, בתים, טלויזיות פלזמה, טלפונים ניידים), לא תהיה לבנק ברירה אלא להמשיך וליקר את מחיר הכסף עד שכיסו של האזרח ייפגע במידה כזו, שכמות הצריכה הכללית במשק תרד. הסיבה למדיניות המוניטרית הנ"ל היא הקביעה (אשר בקרב כלכלנים מתקדמים נחשבת מיושנת) לפיה על רמת האינפלציה האופטימלית של אוסטרליה להיות 2-3 אחוזים – ושכאשר האינפלציה עולה מעבר לשלושה אחוזים, יקור האשראי לרוחב המשק יוביל לריסון יכולת הקנייה של התושבים, וכתוצאה, לריסון האינפלציה.

 

אנליסטים רבים צופים שלפני סוף השנה שוב יופחת שער הריבית בכרבע אחוז, והפחתות ריבית נוספות במשך השנתיים הקרובות יביאו אותנו ליהנות משער ריבית רישמי של 5.50 אחוזים במהלך 2010 - אותה השנה ממש בה צפוייה האינפלציה לרדת חזרה אל מתחת לקו שלושת האחוזים הנחשק. אך מכיוון שהאינפלציה במשק יושבת בימינו על קרוב לחמישה אחוז, אין ספק שאוסטרליה תיאלץ להמשיך ולפעול על מנת להבריא את המשק. בהתאם לזאת אמר ראש הממשלה, מר קווין ראד, במסגרת זמן השאילתות בפרלמנט ובתגובה להודעתו של מר סטיבנס: "החלטתו [של מר סטיבנס] מתקבלת בברכה, אך היום הוא לא יום לחגיגות. יקח עוד זמן רב עד שהריבית תרד בצורה משמעותית."

 

מכיוון שהשינויים במחיר הריבית במשק הינם בעלי אופי מחזורי, מעבר לאפקט המיידי של הוזלת הריבית, שערכה עמד על 7.25 אחוזים, לשער רישמי שערכו 7 אחוזים בלבד , החלטה שתוליד אנחת רווחה משותפת לכל אוסטרלי שעל כתפיו משכנתא, הלוואה עיסקית או כרטיס אשראי, מסמלת החלטה זו את סיומה של תקופת העלאות שערי הריבית במשק. חשוב לזכור שהחלטה זו אומרת למעשה לאזרח המתכנן להגיש בקשה למשכנתא בזמן הקרוב, שעדיף שלא לקבע את ריבית המשכנתא (Fixed), אלא לבקש להשאירה משתנה (Variable), וזאת על מנת שיוכל להמשיך וליהנות מירידות הריבית הבאות, לכשיגיעו.

 

החלטה זו גם מרמזת על חזרתם של המשקיעים לשוק הנדל"ן (כפועל יוצא מהוזלת מחירי המשכנתא),  ועל ריסון בירידת הרווחיות של עסקים קטנים כגדולים בכל רמות המשק, והיא תעזור למשק האוסטרלי "לצאת מהבוץ" אליו הוא נקלע בעיקבות משבר האשראי העולמי. ההחלטה התקדמה בברכה בקרב כל הגורמים הפועלים במשק.

 


מגמות סותרות

 

ראוי לציין שעל אף ההאטה הניכרת של המשק בשנה האחרונה, העליות ברווחי חברות הכרייה וענפי החקלאות יצרו מצב נדיר במשק, בו מן הצד האחד חווה זה האחרון שפל כלכלי, ומצידו השני של אותו המטבע נימצא בתקופת שיגשוג חסרת תקדים. בטווח הקצר, מזהיר אותנו מר גלן סטיבנס בהצהרתו לציבור, "קרוב לודאי שבתקופה הקרובה רמת הצריכה הממוצעת תישאר נמוכה יחסית, ושהכלכלה האוסטרלית תמשיך לגדול, אך בקצב איטי יחסית". לעומת זאת, צופה מר סטיבנס כי מגמה זו תשתנה עד לשנת 2010, אשר במהלכה, הוא מעריך, "תרד האינפלציה אל מתחת לשלוש אחוז".

 

בעקבות לחצים פוליטים שהופעלו כנגד הבנקים המרכזיים במשק מטעם הממשלה, יצאו מיד לאחר ההודעה על ההוזלה בריבית רוב הבנקים בהודעות לציבור, בהן הבטיחו להעביר את ההפחתה ישירות ללקוחותיהם. כתוצאה מעליות הריבית בשנים האחרונות, ובשילוב עם עליות חדות במדדי יוקר המחייה, ניקלעו קרוב למיליון משפחות לקשיים בעמידה בתשלומי המשכנתא, וקרוב ל %15 מן המתמודדים עם "לחצי עמידה בתשלומים" מסתכנים בעיקולי בתיהם. ירידת מחירי הריבית הינה צעד מבורך בדרך חזרה אל הימים בהם העמידה בתשלומי המשכנתא היתה קלה יותר לאזרח הממוצע.

 

אזרח החתום על משכנתא שערכה 250,000 $ לתקופה של 25 שנה, לדוגמא, יהנה מהפחתה של כ-40 דולרים בחודש. על משכנתא של 400,000 $, יגיע החיסכון לכדי 64 $. וכאמור, הוזלות נוספות של הריבית ממתינות לנו בשנים הקרובות.

  

משקיעים רבים ומשפחות המעונינות לרכוש בתים, העדיפו להמתין ולא להיכנס להשקעות המחייבות נטילת משכנתא בשנה האחרונה, וזאת עקב אימת עליות שערי הריבית, שנידמו כמתמשכות לעד. בעקבות הורדת הריבית והצהרותיו החד-משמעיות של מר סטיבנס, שקבע באופן ברור שלאוסטרליה סיכויים רבים להגיע עד שנת 2010 לרמות חדשות של צמיחה ושיגשוג, הפחתת הריבית, וריסון האינפלציה, וכן בעקבות המחסור ההולך ומחריף בבתים חדשים, המשך הצמיחה של חברות הכרייה ותעשיות חומרי הגלם, שטף ההגירה וההשקעות הנירחבות בתשתיות בערים וב"בוש", מתגברת הוודאות לפיה המשק האוסטרלי צועד אל עבר התאוששות מהירה ממשבר האשראי העולמי והמיתון שבא בעקבותיו, התאוששות שתגיע לשיאה, כאמור, בשנת 2010.

 

לסיכום ניתן לומר, לעניות דעתי, שמזלה של אוסטרליה שמדיניותה הכלכלית נקבעת באופן פרגמטי, ע"י מיקצוענים בתחום החפים משיקולים פוליטיים. ובדומה לבואו של האביב שהגיע אלינו בימים אלה, כך ניראה בקרוב, ולשמחת כולנו, את סיום תקופת משבר האשראי והמיתון, ואת תחילתה של תקופת שיגשוג חדשה. למרות זאת, עלינו לשנן את אזהרתו של מר ראד, לפיה לא יגיע השינוי המיוחל בין רגע, ושבפנינו ניצבות שנתיים לא קלות, בהן ראוי שנישמור, כל אחד על-פי יכולתו וצרכיו, על תיקצוב משאבינו הכלכליים. במילים אחרות, ראוי להעדיף עבודה קשה ושמירה על ערך הכסף באמצעות תוכניות חיסכון או השקעות סלקטיביות בנדל"ן, ולחכות שנה-שנתיים לפני שנצא לקנות את מערכת הקולנוע הביתי, המכונית החדשה או הטלפון הנייד האופנתי והחדש.
 

                 (שי מיור הוא יועץ השקעות בתחום הנדל"ן וסוכן קנייה בכיר בחברת Prosperity Consultants Group.

            הוא חי באוסטרליה מאז שנת 1997, וברשותו 16 נכסי השקעה בתחום הנדל"ן. למשלוח דוא"ל לשי מיור )



אל אוסטרליה -אודות - -פורום -פורקס