![]() |
| אל אוסטרליה | אודות | פורום | קישורים | | | תעודות סל | |
מאמרים אחרונים של רן פורת - האפולוגטיקה של האש - גוברת המתיחות בין יהודים למוסלמים - גל חום קיצוני מכה בדרום היבשת לרשימת המאמרים המלאה של רן פורת |
האפולוגטיקה של האש רן פורת ![]() בעוד בישראל עסוקים (בתקשורת בעיקר) בלהרכיב ולפרק קואליציות ממרק המפלגות החדש בכנסת, באוסטרליה עדיין מלקקים את פצעי שריפות הענק של השבוע החולף (בתמונה משמאל). מניין ההרוגים הרשמי עומד כעת על 181 אבל החשש הוא שישנן לפחות עוד 100 נעדרים וגופות שלא נתגלו או שאינן ברות זיהוי. באופן המזכיר לעיתים את ישראל של פעם, זו הסולידרית, אזרחי המדינה-יבשת השלווה התגייסו באורח מעורר כבוד לטובת אלפי חבריהם שאיבדו את רכושם, בתיהם ולעיתים אף קרוביהם במאכלת האש. ברדיו התרמות שאספו מיליוני דולרים ל"צלב האדום" וגם בסופרמרקטים יערך יום קניות, שכל הרווחים ממנו יופנו לקרן לטובת הנפגעים. הדגל הורד לחצי התורן, בבתי הספר בתוך מלבורן העיר קולטים בקרוואנים תלמידים ממוסדות חינוך שהפכו לאפר ואבק.
ההאשמות
עתה עולה על השטח במלוא עוצמתה שאלת האשמה. מי האחראי לשריפות ומדוע הם גבו כל כך הרבה קורבנות? יש לכך כמה תשובות שונות. משטרת ויקטוריה כבר עוסקת בקדחתנות בניסיון לאתר מציתים, ייתכן פירומנים, שלפי החשד והממצאים בשטח, אחראים לחלק בלתי מבוטל מהשריפות הקשות יותר. המחשבה שיד אדם, ולא כוח הטבע, אחראית להרג גדול כל כך גרמה לראש הממשלה, קוין ראד, להתבטא בחריפות ולכנות את המציתים (אם אכן היו כאלו) "רוצחי המונים" (Mass Murderers). סוגיה אחרת נוגעת להוראות הקבע של ממשלת ויקטוריה (הטריטוריה באוסטרליה בה פרצו השריפות) לאזרחים באזורים מועדי סכנת האש "לברוח מוקדם או להישאר ולהילחם באש" על ידי סדרת פעולות מניעה (הרטבה במים של רצועת חול מסביב למים, הכנת צינורות מחוברים לברזים ושמיכות ספוגות במים ועוד). ועדת חקירה בודקת כעת האם ייתכן שלפחות חלק מהקורבנות בנפש היו מצילים את נפשותיהם אם לא היו נשארים בבתיהם ונלחמים ללא סיכוי בכדורי האש הענקיים שהשתוללו ביערות במהירות מסחררת.
חכם דת נוצרי אחר, שהתראיין ברדיו "אור" לנוצרי המאמין, חמק מתשובה ישירה לשאלת אחריות האלוהים. במקום זאת, הוא חזר והדגיש כי אלוהים הוא טוב, הוא אינו קשור להצתות ורק מציע חמלה לקורבנות. אבל, פטור בלא כלום אי אפשר. אז לקינוח, הוא האשים את "ארגוני הירוקים הקיצוניים", שהתנגדו בשנים האחרונות לשריפות יער מבוקרות, שהיו לדברי החכמ-ישו התורן, יכולות להקטין את מימדי האסון. אחרים, בקצוות הסהרוריים יותר של הדת, קושרים בין השריפות הגדולות לנבואות ה"גוג ומגוג" וקץ העולם, כפי שעשו זאת גם לאחר אירועים כמו ה-11 בספטמבר או הצונאמי.
הסוגיה התיאולוגית
אם יורשה לי בנימה אישית:
היסטורית, אלוהים שב ועולה בויכוחים סביב אסונות טבע וסוגיות של אקולוגיה. כך היה גם בישראל, למשל, עת האשים פעם רב מסוים את "אוכלי השפנים" בקיבוצים באחריות למותם של חיילים. עוד דוגמאות רבות מספור יש אצל המוסלמים, הנוהגים לתלות את הסיבה לאסונות שונים ב"חוסר צניעות" או "חוסר אמונה". אינני תיאולוג ואינני מתיימר להבין די בסוגיות של התפלפלות בסיבה ומסובב, אשמה וחמלה. אומר רק זאת – הניחו לאלוהים בצד ובעת ההיא החכם באדם יידום. למאמינים בו, הכוח העליון האלוהי יכול לספק נחמה ראויה וכל כך נחוצה כעת. לאלו שאינם, הרי שממילא לא ייתרמו מהדיון סביב שאלת מעורבותו באסונות הטבע.
נדמה לי, שגם האדוקים שבדתיים מדברים על זכות הבחירה של האדם, זו אשר הביאה אותו לנהל אורח חיים מודרני תובעני, המכלה את משאבי כדור הארץ באלימות ובקצב מהיר. עתה על האדם לקבל אחריות למעשיו, ובעזרת האל או בלעדיה, לעשות את המירב לשקם את ביתו הפגוע שבחלל.
(רן פורת הוא עיתונאי, חוקר ודוקטורנט להיסטוריה באוניברסיטת מונאש במלבורן, הכותב על פזורת הישראלים באוסטרליה,
קצין מודיעין (מיל'), ועסק רבות בתחומי יחסים בינלאומיים וביטחון)
|