חדשות יומיות, כתבות ומאמרים מאוסטרליה
  אל אוסטרליה | אודות  | פורום | קישורים  |  |  |

מים מים...בששון?

מרב גולדברג



כיום, כולנו פחות או יותר מבינים שאין לנו מספיק מים, או לכל הפחות שאין לנו מספיק מים במקומות בהם אנו הכי זקוקים למשאב הזה.

 

מבט חטוף על מצב המים הלאומי:

נכון לתחילת חודש אפריל, היו מאגרי המים של מלבורן – ויקטוריה, מצויים במצב של 31 אחוזי קיבולת, לעומת 50 אחוזים באותה העת בשנה שעברה. בניו-סאות' ווילס – פחות מ-20 אחוזים.

 

להלן היקף השימוש במים ע"פ סוג התעשיה:

כ-75 אחוזים מכמות המים מנוצלים ע"י הענף החקלאי, כ-20 אחוזים לטובת התעשיות והאזורים העירוניים, וכ-5 אחוזים לשימושים שונים באזורים הכפריים, כגון טיפול בבקר ושימוש ביתי.

 
באוסטרליה ישנם מעל ל-400 סכרים גדולים המספקים 79,000 ליטרים של מים להשקיה, תעשיה, ייצור החשמל וצריכה עירונית.

כ-80 אחוזים מן המים באוסטרליה נאספים מן הזרימה על פני הקרקע (נהרות ומאגרים), ורק כ-20 אחוזים מקורם במי תהום.

הנהרות העיקריים באוסטרליה הם נהר המארי והפלג הנוסף שלו, הדארלינג, המהווים את מערכת הנהרות המפותחת והארוכה ביותר באוסטרליה, ועוברים דרך ניו-סאות' ווילס ודרום אוסטרליה. ויקטוריה מהוה חלק מאגן הניקוז הדרומי, ואם כוללים את החלק העליון של הדארלינג, אז גם קווינסלנד נכנסת לתמונה. כיוון הזרימה העיקרי של נהר הדארלינג הוא דרומה, והוא נשפך אל הים מזרחית לאדלייד.

 

לאור שנות הבצורת האחרונות, אגן הניקוז של נהרות המארי-דארלינג חווה מצוקה קשה, דבר המשפיע על החקלאות, על התושבים, על המערכת האקולוגית ועל התיירות. מערך ההשקיה המבוסס על נהר המארי אחראי להפקת תוצרת חקלאית המייצרת הכנסות בהיקף של שלושה מיליארד דולר אוסטרלי. התדרדרות מצב המים במערכת הנהרות מהווה מקור דאגה משמעותי, לא רק לתושבי האזור אלא לאוסטרליה כולה, בשל ההשלכות הלאומיות של המצב. אלו כוללות ירידה ממוצעת של כשליש בנפחי הזרימה באגן הדארלינג, התייבשות אדמות הביצה באזור, והגבלת הנדידה של מיני דגים באזורים מסוימים של הנהר.

 


מדיניות
 
בסוף שנת 2006, בתגובה להתדרדרות מצב המים, החליטה הממשלה להקים משרד מיוחד לעניין, המשרד לענייני סביבה ומים. השר הממונה הוא השר מלקולם טרנבול (Turnbull). בינואר 2007 הכריז ראש הממשלה ג'ון הווארד על תוכנית להבטחת אספקת המים הלאומית, עם דגש מיוחד על אגן המארי-דארלינג. טענת הממשלה הפדרלית היא שהאופן בו מתנהלת הקצאת מכסות המים כיום, במדינות הפרטניות, אינה תואמת את כמות המים הקיימת במציאות, וכי יש הקצאת יתר של מכסות מים. הממשלה מציעה להשקיע סכום של 10 מיליארד דולר במשך העשור הבא, במטרה לשפר את ניהול משאב המים הלאומי. התוכנית המוצעת לניהול משאב המים באגן מארי-דארלינג כוללת הקמת גוף מנהלי חדש שינהל את הקצאות המים, ויחליף את מנגנוני הניהול העצמאי המיושמים כיום ברמת המדינות השונות. כלומר, להפקיע מידי המדינות את זכויות ניהול הקצאות המים באגן.
למותר לציין כי המדינות המדוברות לא ממש מרוצות מן הרעיון, וכי עלו התנגדויות מסוימות לתוכנית המוצעת. בכל מדינה אנו חווים כיום דרגות שונות של הגבלות על צריכת המים לשימוש באזורי המגורים.

 

צריכת המים לנפש לשנה באוסטרליה עומדת כיום על כ-1,000 מטרים מעוקבים של מים. שני מקומות אחרי תושבי ארה"ב, המובילים עם 2,000 מטרים מעוקבים לנפש לשנה. ולידיעה, בישראל עומד הנתון על 110-120. יחד עם זאת, יש לזכור כי הנתון כולל השקיית גינות, ומדובר בנתח ניכר מן הצריכה הביתית. ובאזורים העירוניים בישראל ניתן לומר בביטחון כי יש פחות גינות.

 

צריכת המים הביתית הממוצעת באוסטרליה משתנה ממדינה למדינה, כאשר השטחים הצפוניים מובילים בהיקף הצריכה הביתית הממוצעת לשנה, והנתונים יורדים עבור מערב אוסטרליה וניו-סאות' ווילס. ויקטוריה, דרום אוסטרליה וטסמניה, נמצאות בתחתית הרשימה, מה שאומר שלא צריכה להיות בהכרח פגיעה ברמת החיים של תושביהן על מנת להשיג צמצום בהיקף צריכת המים. טבלת שימוש רגיל כנגד שימוש יעיל, המדורגת בהתאם למס' הדיירים וגודל הגינה, באם קיימת כזו, אמורה להיות זמינה במשרדי הרשות המקומית הסמוכה למקום מגוריכם. היעזרו בכזו על מנת לגלות באם יש מקום לצמצום צריכת המים – או שאתם מתקלחים כבר בזוגות?
 

הגבלות על צריכת המים
 
לאור המצב החמור, הוכנסו לתוקף הגבלות על צריכת המים הביתית, כמו גם על הצריכה לתעשייה. במלבורן נמצאות נכון לחודש אפריל בתוקף הגבלות בדרגה A3 (מתוך 4), הכוללות איסור על השקיית מדשאות, למעט השקיה ידנית או בעזרת מערכת טפטפות למשך שעתיים, בשעות הבוקר המוקדמות או בערב, יומיים בשבוע בלבד. שטיפה ידנית של שמשות, מראות הרכב או כתמים מותרת באמצעות דלי מים בלבד. קנסות ואכיפה קיימים. בסידני, כנ"ל, הושתתו באותה התקופה הגבלות בדרגה 3, הדומות בעיקרן לאלו של ויקטוריה. בבריסבין נכנסו לתוקפן הגבלות בדרגה 5, המקבילה לדרגה 3 במלבורן ובסידני.
 

אז אם אתם רוצים שהדשא שלכם יראה ירוק כמו זה של השכן, אתם תמיד יכולים להתקין מערכת מים אפורים, ולהשקות את הדשא עם מי הכביסה.

 

אז מה עוד ניתן לעשות, חוץ מלהתפלל לגשם?

 


התפלת מי ים
 

כמו שוודאי שמתם לב, יש לנו כאן, סביב האי שלנו, די הרבה ים. הרבה מי מלח שאינם מנוצלים לטובת פתרון משבר המים. מכוני התפלת מי ים או תוכניות להקמתם צצים ברחבי היבשת, כאשר ויקטוריה מפגרת מאחור ללא אף מכון התפלה או תוכנית מוגמרת להקמתו של כזה, נכון לאפריל השנה.  

המדינה המובילה במרוץ, לעומת זאת, היא מערב אוסטרליה, בה הוקם כבר מכון התפלת מי ים ראשון בגודלו, המספק כ-17 אחוזים ממי השתייה של תושבי פרת'. המכון פועל באמצעות חשמל נקי ממקור מתחדש – חוות טורבינות רוח הממוקמת כ-200 ק"מ צפונית לפרת'. מה שהופך אותו למאוזן, דהיינו נייטרלי, בכל הנוגע לפליטת גזי חממה.

 

בדרום אוסטרליה יש מכון התפלה קטן על האי קנגורו, המספק את מי השתייה לתושבי פנשו, משום שעל האי אין מקור מים טבעי של מים מתוקים. 

בנוסף, אושרו תוכניות להקמת מערכת ניסיונית למכון התפלה שתופעל במשך 18 חודשים אשר בסופם, אם יוכתרו כהצלחה, יוקם לטענת הממשלה מכון ההתפלה הגדול ביותר בחצי הכדור הדרומי.

בקווינסלנד, בוחנים תוכניות להקמת מכון התפלה בחוף הזהב (Gold Coast), ואף ניתנה התחייבות להשלמת הקמתו עד חציה השני של שנת 2008.

ניו-סאות' ווילס רכשה את דגם מכון ההתפלה של מערב אוסטרליה, על מנת להקים את מתקן זהה בשטחה, שאף הוא יופעל במלואו ע"י אנרגיה ממקור מתחדש.

 


המסר שאיתו הייתי רוצה לסיים הוא שהמצב המתואר לעיל הוא אמנם תוצאה של בצורת ארוכה, אך הינו חלק בלתי נפרד משינויי האקלים והתחממות כדור הארץ. עלינו לאמץ את המצב החדש, להתרגל אליו, ולהתאים את עצמנו למציאות המשתנה. מים ליום גדל היצע המוצרים והטכנולוגיות שנועדו לעזור לנו לחסוך במים, ולעשות בהם שימוש חוזר. המדינה מציעה החזרים כספיים לאותם שמאמצים ומיישמים את השינויים.

מה אפשר לעשות? להתקין מערכת מים אפורים, מיכל לאיסוף מי גשמים, להחליף את ראש המקלחת בראש חסכוני במים, להחליף את הניאגרה בכזו שלה קיבולת בת 6 ליטרים, עם יכולת להזרמת מיכל מלא או חצי מיכל, או התקנת "צמצם" על ניאגרה קיימת. לצמצם את זמן השהיה תחת זרם המים במקלחת. לשתול צמחיה אוסטרלית מקומית בגינה, העמידה יותר בתנאי האקלים וחסכונית יותר במים. ועוד ועוד.

 

בקיצור – תהיו יצירתיים, ולא תישארו צמאים... 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         "בצורת" - סאלים קאוואר (Saleem Khawar)

 
פורסם ב-  - לחצו כאן לנקודות חלוקה או למנויים



תגובה למאמר

לדיון המלא בפורום

אל אוסטרליה -אודות - -פורום -פורקס -יחסי ציבור