![]() |
|
| אל אוסטרליה | אודות | פורום | קישורים | | | |
מאמרים אחרונים של זיו מגן - אב המושבות - אגרוף המחץ של לורה שפרשטיין - ילד, אל תיגע, זה ארסי! לרשימת המאמרים המלאה של זיו מגן |
תשיגו לי את הסוכן שלי! זיו מגן
תרבות הסוכנים
קצת אחרי הנחיתה כאן, לפני כמעט חמש שנים, התברר לי שמהגרים קבצני תעסוקה כמוני, שמוכנים לעבוד (ולהתראיין לעבודה) בכל מקום שלא יהיה על פני יבשת ששטחה מעל לשבעה וחצי מיליון קמ"ר, מן הראוי שיהיה להם, למרות הבעסה שבעניין, מכשיר טלפון נייד.
מצאתי, בדיוק כמו בישראל, שלוש או ארבע רשתות שלא היה לי מושג וחצי מושג בנוגע אליהן, וכל אחת מהן ידעה להפציץ אותי בקטלוגים אינסופיים של דגמים, מכשירים וחבילות עד שהנשמה יצאה (שוב, בדיוק כמו בישראל). אפוף מספרים ואותיות ועמוס בהררי עצים מתים התיישבתי על ספסל בגן הציבורי כשהראש טמון בין הידיים, טובע בפרסומים ומשותק מחמת הפחד לעשות את הצעד הלא נכון ולהיקשר בחוזה עבדות סלולרי שיקרע לי את התחת למשך שלוש השנים הקרובות (או, בישראלית מדוברת - "לצאת פראייר").
כשהרמתי את הראש לרגע כדי לירוק קצת דשא, ראיתי מולי חנות קטנה שעליה התנוסס שלט ענק – "סוכן טלפונים ניידים, כל הרשתות, כל המכשירים."
![]()
תוך חמש דקות הייתי עם טלפון אחד וחוברת הסברה אחת ביד, ותוך עשר דקות מצאתי עבודה.
טוב, אולי תוך חצי שנה, אבל לא זו הנקודה.
הנקודה היא שזו הייתה היכרותי הראשונה עם התופעה שאני מכנה "תרבות הסוכנים".
סוכן של מה?
לכל דבר יש כאן סוכן.
בקשת הגירה מגישים אצל סוכן הגירה, עבודה מוצאים דרך סוכן כח אדם, את המשכורות, שירותי משרד ניהול ומס שונים אפשר לקבל דרך סוכן ניהול, בית להשכיר מוצאים אצל סוכן נדל"ן (שזה לא כמו מתווך, אל תטעו – אתה, השוכר, לא צריך לשלם לו גרוש והוא אמור לטפל בכל צרכיך במשך תקופת השכירות כולה), אם צריכים כסף לקנות רכב הולכים לסוכן הלוואות ומימון, את הרכב עצמו קונים אצל סוכן מכוניות, ואם משתמשים בו לצרכי עבודה או מוציאים איזו הוצאה אחרת הקשורה בעבודה, קורה משהו בכלל מדהים -
![]() ניתקתי לו בפרצוף מיידית, כיביתי את הנייד, דחפתי אותו עמוק עמוק למגרה התחתונה במטבח כשהוא עטוף במגבת, ניתקתי גם את הטלפון בבית ולא יצאתי לשום מקום במשך שבוע. מה שבטוח בטוח. כשנרגעתי קצת, שמעתי שרוקי השאיר לי הודעה בה הוא מסביר לי שסוכן הניהול שלי אמר שנדמה לו שאני משתמש ברכב שלי לצרכי העבודה. "אם זה באמת כך ואם שמרת את החשבוניות," הוא דקלם לי באפרכסת בטון חדגוני משהו, "מגיעים לך בין אלף לשלושת אלפים דולר החזרי מס. תרים לי טלפון." הרמתי לו, בטח שהרמתי לו. תוך שלושה שבועות הופקדו לחשבון הבנק שלי כאלפיים ומאתיים דולר אוסטרלי טבין וטקילין, מינוס שכרם הזעום של אדריאן ורוקי בלבוסטה, סוכני מס והשקעות בע"מ. שפשפתי את העיניים והעברתי את כל הכסף, עד הסנט האחרון, לסוכן ההגירה שלי, לשלם על הוויזה.
כשהלכתי לישון אתמול, שנייה אחרי שנעצמו לי העיניים, נפלה לי צפרדע יפה, ירוקה וחלקלקה (אילנית, אני חושב שלימדו אותנו שקוראים להן בשיעורי של"ח) מהקיר ישר על הכרית והדביקה לי צרפתית. אחרי שהיא לא הפכה לנסיך ואני לא הפכתי לצפרדע, קפצתי קצת , צווחתי קצת והגברת קרקרה בהתרגשות נכזבת וקפצה לי מהכרית ישר החוצה דרך החלון. הבטתי בחתולתי שנמנמה בשלווה, אותה חתולה בדיוק שאמורה להרוויח את מחייתה הבטלנית כשהיא דואגת שמקרים כאלה לא יקרו בבית הזה.
"נו, מה יהיה?" שאלתי אותה.
"מיאו," היא אמרה לי מבלי לפקוח את העיניים אפילו, שזה כמובן - "דבר עם הסוכן שלי".
למה זה טוב? מתי זה רע?
תשמעו, זה פטנט מדהים, הסוכנים האלה. לא צריך לדעת כלום כדי לחיות כאן. הסוכנים יודעים הכול בתחומם, אמורים לטפל בכל הפרטים עבורך, ולך נותר (בתיאוריה, לא תמיד בתכל'ס) רק לשלב את הידיים מאחורי העורף ולקבל מהם את השורות התחתונות. השכר שלהם גלום תמיד במוצר או בשירות עצמו, אם הוא מגיע ממך בכלל, ומכיוון שהם השיגו עבורך את הזול ביותר (בתיאוריה), אתה לא מרגיש אותו כמעט.
רק בעיה אחת קטנה יש בסיפור הזה, וראוי לשים אליה את הלב במהלך המגעים עם אותם סוכנים - האוסטרלים, מקצועיים וקפדניים ככל שיהיו בתחומם (והם לא תמיד כאלה), לא אוהבים לעבוד קשה מדי. אם שאלת אותם שאלה, נניח, באזור ארבע אחרי הצהריים, צריך להיות ברור לך מראש שהתשובה שתקבל תהיה חלקית במקרה הטוב, שקרית במקרה הרע, ובכל מקרה תהיה שליפה מהמותן, אם יענו לך בכלל בשעה מצחיקה שכזו, בה כל אדם שמעט שכל בקודקודו כבר נמצא בדרך לפאב או לראות "שכנים".
גם הסוכן הכי מקצועי באוסטרליה ינתק את הטלפון למשך שבועיים מבלי להסביר או להשאיר אחריו הודעה, כי הוא מבקר את חותנתו הפיסחת בטסמניה, ולך חפש מי ינענע אותך. אבל, זה המחיר שמשלמים עבור חיים שאינם בגדר התמכרות ושיעבוד לעבודה, ומי שמסכין להשלים ולחיות עם החיסרון הזה יכול ליהנות לאללה מהיתרונות.
מה שכן, שימת זין שכזו בשילוב עם תרבות הסוכנים שבמסגרתה אסור לך בתכלית האיסור, בחלק גדול מן המקרים, ליצור קשר עם הספק "האמיתי", גרמה לכך שכשהלכו לי הכיריים, אחרי שלושה שבועות של מגעים חשאיים, גלויים ובעיקר כושלים עם סוכנת הנדל"ן שאמורה לתווך ביני לבין בעל הבית שלי, (מבצע מודיעיני קל, אגב, העלה שהנ"ל מתגורר שני בתים לידי), תחינות נואשות, הצעות שוחד מיני, כסף, איומים בהתנקשות ובהרתחת ארנבות, וכל זאת לשווא, התייאשתי ודפקתי לבעלבית על הדלת, הדמעות זולגות במורד הלחיים, כולי שופע התנצלויות כרימון על החריגה מנוהל התקשורת המקובל. "...אבל הכיריים..." ייללתי לו על המפתן, "...אני לא מבשל כבר חודש..." "וואללה?" הוא הביט בי בפליאה. "פעם ראשונה שאני שומע על זה. למה לא אמרת לי תיכף?"
אה?
מופתע, הפסקתי לבכות והתחלתי לגמגם. "והסוכנת?...והחוזה?..." "עזוב אותך מהמפגרת הזאת," הוא אמר לי, כאילו אני זה שבחר להשכיר דרכה את הבית שלי. "אני תיכף בא לסדר לך. קח בירה מהמקרר ותירגע." ![]()
סוכן טוב שווה את משקלו בזהב
אבל האמת היא, למרות קיטורים ופישולים אקראיים כגון אלה, (שעשויים להיות קטלניים כשמדובר, למשל, בסוכן ההגירה שלך או, לא עלינו, בסוכן הלוויות המשפחתי), יישום השיטה הזו יוצר עולם מאד נעים ונוח למחיה. בעולם שכזה, כדי ליהנות מהכי טוב שיש לשוק להציע, כבר לא צריך לבחור מוצרים, רק סוכנים. ומה שטוב בזה לעומת ההוא, שאם התמזל מזלך ומצאת סוכן טוב למשהו, זה כמו מוסכניק משובח. לא מחליפים אותו בחיים. המוצרים מתחלפים כמו גרביים משומשות, אבל סוכנים טובים עוברים מיד ליד, מפה לאוזן, מסלון לבית קפה ומשם המוניטין מוצא את דרכו ישירות לחשבון הבנק של המקצוען המאושר.
מבין גדול בכלכלה אני לא, אבל נדמה לי שהסיבה להבדל הזה בין התנהלות העולמות נובעת בעיקר מן העובדה שכאן, במדינת הפליימוביל שבצידו הרחוק של העולם, קל נורא לפתוח עסק (או, במילים אחרות, סוכנות) ולהתקיים, אפילו טוב, ובלבד שתמכור משהו שמישהו רוצה לקנות. זה בריא לכלכלה, זה בריא למצב הנפשי ולחשבון הבנק של בעלי העסקים הקטנים, ועוד יותר לצרכן. הממשלה, שמבינה את זה, תומכת באזרח וזה, מצידו, מראה שאפשר להמשיך ולסמוך עליו ולא מרמה יותר מדי, באופן כללי, אפילו שאפשר, מה זה אפשר, בקלות.
נשמע מפגר, נכון? מנוגד לטבע האנושי אפילו.
אז זהו, שלא. זה עובד, וזה מתבטא בכך שכדי לפתוח כאן עסק כל מה שצריך זה לבלות כעשר דקות עם פקיד או פקידה מנומסים בטלפון או במענה על כמה שאלות באינטרנט. בפרק הזמן הזה קיבלת מספר עוסק מורשה ואתה רשאי להתחיל לעבוד בכל מה שתחפוץ. עד רמת הכנסה שאפשר בהחלט לחיות ממנה (אם כי לא בעושר מופלג), לא צריך אפילו לדווח על שום דבר לאף אחד.
שיהיה לבריאות, רק אל תגנוב ואל תשקר, ויש סיכוי סביר מאד שבארבעה או חמישה ימי עבודה שבועיים, לא ארוכים מדי, וקצת מקצועיות, תצליח לחיות לא רע בכלל, מבלי לקבל הוראות מאף אחד (הנה קופצות הגבות לכל הישראלים), ולעשות את מה שאתה הכי אוהב לעשות, אפילו בלי להיות מוצלח מדי. ומכיוון שהאזרחים (שוב, בגדול, יש חריגים בכל מקום) אינם מרמים ואינם משקרים אוטומטית, כברירת מחדל, גם הרשויות (אלו שאמורות לשרת את האזרחים שמשלמים להן את המשכורות, מה שאומר להעניק להם שרות, ורצוי שיהיה טוב) מתייחסות אל האזרחים כאנשים אמינים באופן כללי, חפים מפשע עד שיוכח אחרת, ופוטרות אותם מדיווחים מעיקים, הררים של טפסים ואוקינוסים של מכשולים בדרך לקיום העסקי ולרווחה הכלכלית הנכספת, והעולם העסקי מתנהל, באופן כללי, כמו בספרי הכלכלה והאזרחות ולא כמו בספרי ההיסטוריה והקרימינולוגיה.
בישראל, אגב, לטובת השכירים שבינינו, רק כדי לתת לכם מושג - אם כבר הצלחת לפתוח עסק, תהליך ארוך ומייגע, נכשלת חלילה, המשכת לעבוד כשכיר ושכחת בטעות לסגור את התיק או לדווח על אי ההכנסות שמעולם לא היו לך, יש סיכוי טוב שתוך חצי שנה יעקלו לך את המשכורת, את חשבון הבנק ואת החיים, כשהנחת המוצא הבסיסית של הרשויות היא שאתה עושה מיליונים שחורים וחי למעשה בשווייץ, או נמצא ממש בזה הרגע בדרך לשם.
למה רוב האוסטרלים אינם מנצלים את הקלות הבלתי נסבלת של הקיום העסקי, גונבים ומרמים בסיטונאות, וגורמים לרשויות להתחיל להציק ולהכביד ולהקשות את החיים? לא יודע. לך תבין. מוזרים שכאלה.
ואולי בעצם – למה לא?
|
לדיון המלא בפורום |