חדשות יומיות, כתבות ומאמרים מאוסטרליה
  אל אוסטרליה | אודות  | פורום | קישורים  |  |  |

אז מה מציע לנו המצע?

זיו מגן


 

 הבהרה מקדימה
 

יש איזה סוג של כשלון מראש, אני בטוח שתסכימו איתי, בניסיון לכתוב מאמר המתיימר להציג בפני קוראיו את אמונותיהם, רצונותיהם, מדיניותם ומאווי ליבם הצפונים של פוליטיקאים. הביטוי "זה נבלה וזה טריפה" מושמע חדשות לבקרים בדיונים פוליטיים לדורותיהם, כמו גם ביטויים ספרותיים פחות אבל שגורים יותר, כמו "אי אפשר להאמין לאף אחד" או "רק את הכיסא הם רוצים", הישן והטוב. מטרתם של ביטויים אלה, רובם ככולם, להביע את האמונה הרווחת עד מאד בקרב ציבור הבוחרים העולמי, הגורסת כי אדם שבחר לו כמשלח ידו את החיים הפוליטיים, הריהו משול למי שהזדכה באפסנאות על ההגינות, היושר והאכפתיות, וחתם במקומם על תאוות השלטון, הממון והשררה, אותם הוא מאמץ בידיים פרושות לרווחה ובחיוך מדושן עונג.

 

בינינו, במקרים רבים זה גם נכון. מצד שני, דברים דומים נאמרים גם על עורכי-דין, בנקאים, מוסכניקים ושאר בעלי-מקצוע באשר הם, למרות שכולנו מכירים לפחות אחד או שניים, אם לא הרוב, שהם ממש לא כאלה. עוד להגנתם של הפוליטיקאים ניתן אולי לטעון, שאם יעמדו בפני ציבור בוחריהם העתידי ויעשו שימוש במילים מתונות, כנות ולא-מלהיבות כמו "אנחנו ננסה", "אנחנו מקווים שאנחנו לא טועים" או "אנחנו לא לגמרי בטוחים במה שאנחנו עושים", יש להניח שלא אתם ולא אני נבחר בהם להנהיג אותנו. כך שהאשמה, בסופו של עניין, נחה על כתפינו. כמי שיצרנו עבור עצמנו עולם בו אנו דורשים להיות משולהבים עד עיוורון כמעט בטרם נואיל לתת את קולנו, כספנו או תמיכתנו למה שלא יהיה, הרי שאין לנו ממש על מה להתלונן אם נציגינו הנבחרים ממלאים את התפקיד שיצרנו עבורם במלואו, ומנסים לשלהב אותנו לכדי הצבעה בהבטחות מנופחות, הגזמות פראיות, ולעיתים אפילו סילופים של ממש, הכול בשם אותו שלהוב אותו אנו דורשים מהם שנה אחר שנה.

 

ובכל זאת, רובנו בוחרים במישהו מאותן נבלות וטריפות, מתוך רצון לגיטימי, דמוקרטי וראוי להערכה – זהו רצוננו להשפיע על הסביבה בה אנו חיים, להטביע בה את חותמנו, או לכוון אותה לכיוונים בהם אנו מאמינים. חלק מאיתנו יבחרו על סמך קריטריונים כמו "אמינות אישית", "חיבור רגשי" או סתם משהו ערפילי כמו "אני מאמינ/ה במה שהוא מקרין לי", שכולם שמות מפוצצים ומפוארים למה שאולי היינו מכנים, אם היינו קצת יותר כנים עם עצמנו, "תחושת בטן" – וזה בסדר גמור. בעולם בו נבחרי הציבור העומדים למולנו שולטים שליטה מלאה באומנויות השכנוע, הרטוריקה ועיבוד הנתונים, קשה מאד להגיד שבחירה מהבטן היא לא אפשרות עדיפה, בייחוד עבור מי שאינו מעוניין לעמת את כישוריו התבוניים ולהתמודד עם צוותים המונים מאות מומחים מובילים לדעת-קהל.

 

לאותם שבכל זאת, מעדיפים לבחור מהראש ומהבטן גם יחד, מיועדת הסקירה המופיעה מטה.

 


 את מי אתה אוהב יותר, את אבא או את אמא?
 
עיתונאי אוסטרלי אחד נטש את ההבדלה עתיקת-היומין, ההופכת מטושטשת משנה לשנה, שבין "שמאל" ו"ימין" פוליטיים, והקביל בשנה שעברה את תדמיתן המוצהרת של שתי המפלגות הגדולות באוסטרליה לתפקידי ההורים במשפחה המסורתית המוכרת לנו מן המאות הקודמות, וגם מחלקים גדולים מדי במאה הנוכחית.
 
המפלגה הליברלית, מפלגתו של ראש-הממשלה המכהן מזה 11.5 שנים רצופות, ג'ון הווארד (בתמונה משמאל), עונה על כל אמות-המידה המקובלות למפלגת "אבא" – היא מעלה על נס את היציבות הכלכלית (אבא עובד, מקריב קורבנות, מהדק חגורה, ובלבד שיהיה אוכל על השולחן), את התקיפות והביטחון (אבא נלחם למען משפחתו, מגן עליה בכל מחיר, ושומר שלא יאונה לה כל רע) ואת ההתנהלות ההגיונית, השקולה והתבונית (אבא לא ייכנע לשיקולים רגשיים, היסטריים ומצפוניים, ויפעל מתוך שיקול מחושב וארוך טווח).
 
מפלגת הלייבור, לעומת זאת, בראשותו של המועמד המוביל לראשות-הממשלה, קווין ראד (בתמונה מימין), עונה על כל אמות-המידה המקובלות למפלגת "אמא" – היא שמה בראש מעייניה את הטיפול בשכבות החלשות באוכלוסיה (אמא תספק את כל צרכיהם של ילדיה הרכים), את שימור הסביבה, החי והצומח (אמא מאכילה, מניקה ומחייה) ואת ההתנהלות הרגשית והשוויונית, המבינה ללב האדם ולמכאוביו באשר הוא (אמא מלטפת, חובשת ומקלה על הכאב).
 
 
 
 
על פניו, ומתוך נקודת השקפה שכזו, קל להבין את התנהגותם של שני המועמדים המובילים לראשות-הממשלה, גם כאשר הם פעילים - דהיינו מכריזים על מדיניות כזו או אחרת ומבטיחים הבטחות כאלו ואחרות, וגם כאשר הם סבילים – מגיבים להאשמות, משפרים תדמית כושלת, וכיו"ב. מאותה הסיבה בדיוק, טען אותו עיתונאי, עומדת מפלגת הלייבור (אמא) בראש המדינות השונות – שכן כולנו מעדיפים, במגעינו היומיים עם הממשלה האחראית על איכות חיינו המיידית, את הגישה הרכה, העוטפת והמזינה. ומאותה הסיבה, שוב, נותרה הממשלה הפדרלית, המכתיבה את הכיוונים בהם צועדת אוסטרליה כאומה, בשליטת המפלגה הליברלית (אבא). לאזרח הפשוט, המקבל את מרבית השירותים השוטפים מממשלות המדינות השונות, אין מגע תדיר עם סמכויות הממשלה הפדרלית, והוא אינו נאלץ להתמודד, על פניו, עם מדיניותה הקשוחה יותר ומלטפת פחות. את ההחלטות הגורפות והגדולות, המכתיבות את התנהגותה של אוסטרליה בנושאים כגון יחסים בינלאומיים, צבא ובטחון, כלכלה והגירה – נושאים שבהם אין לאזרח הממוצע נגיעה יומיומית של ממש, או כך הוא רוצה להאמין, אך חשיבותם גדולה לא פחות – את שלל ההחלטות הנ"ל העדיף עד כה האזרח להותיר בידיו של אבא גדול, קשוח ויעיל – המפלגה הליברלית, בראשותו של ג'ון הווארד. אלא שכל זאת, כאמור, עשוי להשתנות בסוף השבוע הבא.

 

גם אל השמאל והימין המסורתיים אין מנוס מלהתייחס. שותפתה העיקרית של המפלגה הליברלית היא המפלגה הלאומית, שרוב מצביעיה הינם תושבי אזורי הספר והחקלאות של אוסטרליה. היא אינה מן התומכות הנלהבות ביותר במדיניות ההגירה והפליטים החופשייה יחסית של מפלגת הלייבור, ועוד פחות מכך בשותפתה העיקרית של מפלגת הלייבור - המפלגה הירוקה, המייצגת את ארגוני זכויות האדם וההגנה על הפליטים, שימור הסביבה והטבע, וכוללת אפילו, לא עלינו, מספר נציגים שדעותיהם סוציאליסטיות למדי. אז למי שדווקא מתעקש להגדיר את עצמו כ"ימני" או "שמאלני" – עוד לא אבד הכלח לחלוטין גם על החלוקה הזו. והנה הפרטים המלאים יותר על כל אחת מן המתמודדות העיקריות והעומדים בראשיהן. 

 


 המפלגה הליברלית
 

ג'ון הווארד הוא שועל קרבות וותיק ועטור ניצחונות במגרש הפוליטי - בעיקר, יש הטוענים, בשל יכולתו לנצל את תנאי השטח המדיניים והבינלאומיים לטובתו בכל מקום וזמן. מסיבה זו, טוענים מתנגדיו, זכה בארבע כהונות רצופות (ובאוסטרליה אין כל מניעה לזכות גם בלמעלה מכך). לאו דווקא בשל כישוריו יוצאי-הדופן כמנהיג או ראש-מדינה. ג'ון הווארד, בעזרתו האדיבה של פיטר קוסטלו, שר האוצר המכהן לצידו מאז זכייתו הראשונה בבחירות בשנת 1996, הצליח להציג, שנה אחר שנה, עודפים תקציביים הולכים וגואים. כלכלתה של אוסטרליה נמצאת בסימן עלייה מתמיד מזה כתריסר שנים תמימות, ומדיניותו של הווארד מתבססת, רובה ככולה, על הבטחות להמשך הצמיחה הכלכלית הנ"ל. חוקי יחסי התעשייה והמסחר, אותם העביר בשנה שעברה, היו הנדבך האחרון בתוכנית הצמיחה המדוברת, בהעניקם יתר זכויות והטבות לבעלי העסקים - על חשבון העובדים. אותה חקיקה ממש, בשילוב עם מעורבותה של אוסטרליה בעיראק ובאפגניסטן, היא שעשויה להיות אחת מן הסיבות העיקריות למפלתו בבחירות הקרובות, באם זו אכן תקרה. כפי שהסקרים מנבאים – רבים מתושבי אוסטרליה, בני המעמד הנמוך והבינוני, מרגישים היטב את שיניהן של אותן הטבות שהוענקו למעסיקים, נוגסות בבשרם. הקלף השני שבידיו של הווארד הינו הפחד העולמי מפני הטרור, המורגש גם באוסטרליה, בייחוד לאחר הפיגוע הרצחני שאירע בשגרירות אוסטרליה בבאלי, בשנת 2004.

 

לפיכך, כולל מצע המפלגה הליברלית סעיפים רבים ומפורטים הנוגעים לענייני תקציב, כלכלה ובטחון. בנוסף, עקב האשמותיה של מפלגת הלייבור את הווארד וממשלתו בחוסר התייחסות לפרט, זכויותיו, קשייו ושאיפותיו, ועקב הפער הגדול ההולך ונפער בסקרים לטובת מפלגת הלייבור והעומדים בראשה, הוספו למצע אף סעיפים הנוגעים לשיפור תשתיות הבריאות, הטיפול בקשיש ובנכה, בסרטן השד, מחלות הנפש ורפואת השיניים. כך גם השקעה עקרונית בשימור הסביבה, באנרגיה נקייה ובלוחמה בשינוי האקלים, וכן מספר סעיפים הנוגעים לתמיכה בחקלאות, התמודדות עם תוצאות הבצורת ההולכת ומחריפה ועם המזיקים הרבים הפוקדים את הגידולים, וכן בשיפור תשתיות התחבורה. לפני כשלושה שבועות הוסף לרשימה אף סעיף הכשרה מקצועית, השם לו למטרה לתת מענה על האשמת מפלגת הלייבור בחוסר השקעתה של הממשלה בחינוך, ובהתעלמותה מן המשבר המקצועי החריף שפקד את אוסטרליה בשנים האחרונות, משבר המחייב את אוסטרליה לגייס מומחים רבים המיובאים מחו"ל, גם ובעיקר במגזר הרפואי, ואף משפיע קשות על איוש הצבא וכוחות הביטחון. סיכום התחומים העיקריים השונים ממדיניותה של מפלגת הלייבור, מפורטים בטבלה המופיעה מטה.

 


 מפלגת הלייבור
 

קוין ראד, שגבר על ראש מפלגת הלייבור הוותיק לשעבר קים ביזלי בבחירות לראשות המפלגה רק בחודש דצמבר 2006, הוא בוגר משרד החוץ ששירת מטעם הממשלה שנים ארוכות באירופה, ובעיקר בסין (הוא דובר מנדרינית שוטפת, ואף הועסק כיועץ לענייני סין ואסיה עם שובו לאוסטרליה). עם זכייתו בראשות מפלגת הלייבור, הביא את זו, בתוך שלושה חודשים בלבד, לפער חסר-תקדים בתריסר השנים האחרונות, והוביל על הווארד והמפלגה הליברלית ברוב מוחץ של 61 אחוזים מול 39 בסקרי דעת הקהל. הפער ירד באחוזים ספורים מאז, אך ראד עודו מוביל בהפרש משמעותי, נתון שלא השתנה בשמונת החודשים שחלפו. המדיניות המוצהרת שבזכותה הגיעו ראד וסגניתו, ג'וליה גילארד, להפרש המדובר, כוללת סעיפים מפורטים הנוגעים לכל הנושאים שהוזכרו מעלה, אך מוסיפים ומרחיבים בתחומים נוספים, בהן אין מדיניותו של הווארד נוגעת באופן פרטני, כגון הגירה, אזרחות וטיפול בפליטים, חינוך ולימודים על כלל מוסדותיהם ותחומיהם, ובכלל זה סיוע לתחומי האומנויות והמחקר המדעי השונים, טיפול במשבר הדיור ההולך ומחמיר, בעיקר בערים הגדולות (אך לאחרונה גם מחוצה להן), ואפילו סיוע פרטני לוותיקי ופורשי הצבא וכוחות הביטחון.

 

 
הנושאים העיקריים המביאים ליתרונו של ראד בסקרים ולאהדה הגדולה לה זוכה מפלגתו בציבור, היא המדיניות אותה הוא מציע כתחליף- תחומים החסרים יותר במדיניותו של הווארד, נושאים שהפכו בוערים, כך מסתבר, בשנים האחרונות, בעבור ציבור הבוחרים האוסטרלי. ראד מספק מצע המנוגד לחלוטין לזה של הווארד בתחומי ההתמודדות עם שינוי האקלים ושימור הסביבה, נסיגה מלאה מעיראק, ומהפכה לא קטנה בתחומי התעשייה והמסחר, השואפת לבטל לא רק את החקיקה האחרונה אותה העביר הווארד בשנה שעברה, אלא אף את התשתית הממשלתית כולה בתחום זה, מהפך מוצע שזכה להצלחה בקרב העובדים ובני המעמדות הנמוך והבינוני, ולהסתייגות קרירה בקרב בעלי העסקים וההון, התומכים ברובם במפלגה הליברלית, וטוענים לשליטתם של האיגודים בראד ובמפלגתו. בתחומי המיסוי, חיקה ראד כמעט אחד לאחד את מדיניותם של הווארד וקוסטלו, למעט שני הבדלים מהותיים – חיסול אחת ממדרגות המס, שבין 30 ל-40 אחוזים, ושלילת ההנחות והקיצוצים הנוספים במס מן העשירון העליון, כשאת הסכומים שנחסכו באופן זה הפנה לתמיכה בהורים השואפים להוסיף ולחנך את ילדיהם בביתם, ואף לקיצור רשימות ההמתנה לניתוחים בבתי-החולים הציבוריים. גם כאן, סיכום התחומים העיקריים השונים ממצעה של המפלגה הליברלית, מפורטים בטבלה הבאה -
 

 
הבדלי המדיניות העיקריים - טבלה חלקית

 

 

המפלגה הליברלית (הווארד)

מפלגת הלייבור (ראד)

מיסוי

קיצוצים נרחבים במס

קיצוצים נרחבים במס, למעט לעשירון העליון, הפניית התקצוב העודף לתחומי החינוך הביתי והרפואה. חיסול מדרגת מס הביניים.

שימור הסביבה

הצהרת עקרונות בת שני עמודים, לפיה יחויבו בעלי העסקים להגיש בקשה לרישיון מיוחד, אם ברצונם לעשות שימוש באנרגיה מתכלה (מלוכלכת). משנה לשנה, שואפת הממשלה לאשר פחות ופחות שימושים כגון אלה. רווחי מערכת הרישוי הנ"ל ישמשו להקמת קרן מחקר לפתרונות אנרגיה ברת-מחזור, אשר תוקם עד לשנת 2012.

מדיניות מפורטת, בת מאות עמודים, הנוגעת לשימוש באנרגיה ברת-מחזור וצמצום השימוש באנרגיה מתכלה, בכל מגזרי המשק.

צבא  ובטחון

הכשרת אלפי אנשי צבא ובטחון במגוון תחומים מקצועיים ואקדמיים, תוך יצירת תשתית תעסוקתית נרחבת עבור אלפי צעירים ותגבור יכולתה הביטחונית, המודיעינית והצבאית של אוסטרליה, המשך המעורבות הצבאית בעיראק ובאפגניסטן.

תקצוב נוסף להכשרת ותגבור המשטרה הפדרלית ואבטחת הנמלים, הידוק הקשר בין כוחות המשטרה הקהילתיים לנציגי הקהילות האתניות השונות – קשר שיקשה על קיומם של תאי טרור, יאפשר זרימת מידע הדדית ויילחם בניכור התרבותי ובטינה בה חשים רבים מן המהגרים הצעירים כלפי כוחות המשטרה- גורמים המסייעים בידי מגייסי הטרוריסטים. בנוסף, נסיגה הדרגתית מעיראק, לצד המשך המעורבות הצבאית המבוקרת באפגניסטן.

לימודים, חינוך ותעסוקה

הותרת המצב הקיים על כנו (חקיקת יחסי התעשייה), סבסוד נוסף ללימודים מקצועיים.

ביטול מרבית חקיקת יחסי התעשייה, תוכנית מפורטת בת מאות עמודים להעלאת רמת החינוך, הכשרת אנשי מקצוע נוספים ושיפור תנאי התעסוקה. ביטול ריבוי המוסדות הממשלתיים האחראים על הטיפול בעובדים ומעסיקים וייסוד גוף אחד מרכזי שיכלול את כלל השירותים לשוק העבודה.

 

 
עד כאן, כאמור, על קצה המזלג. משאר הפרטים המלאים תוכלו להתרשם, כמובן, באתרי המפלגה השונים (ראו קישורים, מטה), שם תוכלו להתרשם ממדיניותה (או חוסר מדיניותה, או זהות מדיניותה) של כל אחת מן המפלגות השונות בכל אחד ואחד מן התחומים דלהלן, ועוד רבים אחרים.

 

אז למרות תשדירי הבחירות, השכנועים ומסעות הפרסום הענקיים, ולמרות שאני לא יכול לגלות לכם אילו בדיוק מהבטחות הבחירות המפוארות של ג'ון הווארד או קוין ראד אכן ימומשו בשלוש השנים הקרובות, אני יכול להבטיח לכם נאמנה רק דבר אחד – מי שלא יהיה המועמד שלו תצביעו בבחירות הקרובות, הוא רחוק מאד מלהיות הסופרמן שאת תדמיתו הוא מנסה למכור לכם הערב והשכם. הוא בסך הכול אדם, בדיוק כמו כל אחת ואחד מאיתנו, שמאמין במשהו, טועה לפעמים, ומנסה לשכנע גם אותנו להאמין בו. אם אמונותינו דומות מספיק לאלו שלו, יש להניח שהוא המועמד המתאים לנו ביותר. ואם אנחנו מרגישים קרועים מבפנים ולא יודעים במי לבחור, לא נותר לנו אלא לחזור לשיטה העתיקה והטובה שהזכרנו בהתחלה – ולבחור מהבטן. בהצלחה.

 


 קישורים

 

קואליציה
 
אתר המפלגה הליברלית, בראשותו של ג'ון הווארד
אתר המפלגה הלאומית 
 
אופוזיציה
 
אתר מפלגת הלייבור, בראשותו של קוין ראד

אתר המפלגה הירוקה




תגובה למאמר

לדיון המלא בפורום

 

בחירות

1

זהבית  

( 2007-11-25 15:28:53 )

בתגובה לאל אוסטרליה

זיו
רק להגיד לך תודה על המאמר החשוב הזה שקראתי אותו בדריכות רבה, ואכן עזר לי לסדר קצת דברים בראש
ואת הפאזל שהיה לי מפוזר, הצלחתי טיפה לאסוף לתמונה מסודרת יותר.
מערכת הבחירות כאן חידדה לי יותר את ההבדלים בין אוסטרליה וישראל, אהבתי לקרוא את המצע של כל 
מפלגה, ולהתמוגג מנחת ולראות היכן כל אחד מהמועמדים רוצה להזרים את התקציב, אם זה לטובת חינוך, 
פיתוח כבישים או לטובת איכות הסביבה וכיוצ"ב , וזאת אחרי שהוגלנו למה שהורגלנו...
בכלל תודה לך על האתר המדהים הזה, האחד והיחיד שנותן לנו אינפורמציה בלתי מבוטלת ואפילו אם זה 
רק על קצה המזלג, בכל הקשור ליבשת המשגעת שבה אנו חיים.

 

הגב להודעה זו

אל אוסטרליה -אודות - -פורום -פורקס -יחסי ציבור